Microsoft HoloLens: revolutie voor events & exhibitons?

Naast de Google Glass en de Oculus Rift is er weer een slimme bril op komst waar veel van wordt verwacht: de Microsoft HoloLens. Microsoft heeft er jarenlang in het diepste geheim aan gewerkt. Tijdens het Microsoft-evenement ‘Build 2015’ werd de revolutionaire bril uitgebreid gedemonstreerd. Zal de HoloLens de markt voor events en exhibitons compleet veranderen?

Wat is de Microsoft HoloLens?

De Microsoft HoloLens is een bril die een Windowsscherm toont. De bril bevat doorzichtige brillenglazen waarop foto's, videogesprekken, spreadsheets, games – kortom je hele Windowswereld – worden geprojecteerd. De bril integreert deze beelden in de vorm van hologrammen in je gezichtsveld. Microsoft lanceert de HoloLens samen met Windows 10. Naar verwachting eind 2015 of begin 2016. 


Wat kun je met de HoloLens?

Microsoft heeft een filmpje gemaakt dat laat zien wat de HoloLens allemaal kan. Je kunt er bijvoorbeeld je huiskamer virtueel mee inrichten met behulp van computerprogramma's. Zo lijkt het alsof er objecten in je huiskamer zweven of staan, maar dit zijn hologrammen die je niet kunt aanraken.


Waar je normaal gesproken je e-mail raadpleegt op je computer, kun je met de HoloLens alle inkomende mail projecteren op een vaste plek in je huiskamer. Met handbewegingen kun je vervolgens door je mail bladeren terwijl je op de bank zit. Druk met het schillen van de aardappels maar wil je het Journaal niet missen? Projecteer dan de NOS-livestream op de muur in de keuken. Misschien hebben we straks geen fysieke tv meer nodig..

Zakelijke toepassingen HoloLens

Niet alleen thuis kun je veel plezier van de HoloLens hebben, ook voor zakelijke toepassingen is de slimme bril van Microsoft zeer geschikt. Een paar voorbeelden:

Beginnende monteurs krijgen hulp op afstand

Met de komst van devices als Google Glass is het al mogelijk voor ervaren monteurs om op afstand mee te kijken met beginnende monteurs. Zo kunnen ze op afstand instructies geven en meehelpen. Met de Microsoft HoloLens kun je nog een stapje verder gaan: ervaren monteurs kunnen bijvoorbeeld instructies tekenen in het gezichtsveld van de beginnende monteurs.

3D-ontwerpen komen tot leven

Terwijl je over de nog kale bouwplaats loopt, kun je met de HoloLens al in 3D het gebouw zien dat er later zal verrijzen. En voor architecten is het niet meer nodig om een maquette te maken dankzij de holografische projectie van de HoloLens.

 

Virtuele beursstand in 2020

Hoe ziet een beursstand er in 2020 uit? Met nieuwe technieken als de HoloLens hebben we in de toekomst misschien genoeg aan een kale tafel of wand waar we precies de dingen op kunnen projecteren die bezoekers interessant vinden. Het ultieme maatwerk. Of wie weet vervalt de beursstand in zijn geheel en lopen beursbezoekers in 2020 door hallen vol virtuele stands en holografische projecties. De ontwikkelingen gaan inmiddels zo snel dat het verstandig is ze op de voet te blijven volgen. Op een beurs wil je immers opvallen en hoe kun je beter opvallen door voorop te blijven lopen in je vakgebied? 

Google Glass, Oculus Rift, HoloLens...

Momenteel zijn veel nieuwe slimme brillen in ontwikkeling. Google komt met een nieuwe Google Glass, Oculus Rift komt met een consumentenversie en Microsoft met de HoloLens. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen?

Google Glass vs. HoloLens

Een verschil tussen Google Glass en de HoloLens is dat Google Glass een verlengstuk van je mobiele telefoon is en voor kleine interacties wordt gebruikt. De HoloLens is een stand-alone computer die hele programma’s kan uitvoeren en deze programma’s 3D in je gezichtsveld projecteert. Overeenkomst tussen Google Glass en de HoloLens is dat je de echte wereld blijft zien, met daaroverheen een virtuele laag.

Oculus Rift vs. HoloLens

De Oculus Rift is een bril die je volledig afsluit van echte wereld en je een compleet nieuwe (virtuele) wereld laat ervaren. Met een HoloLens ervaar je de virtuele wereld ook maar de echte wereld blijft een rol van betekenis spelen. Eigenlijk kun je de HoloLens een zien als een combinatie van Google Glass en de virtual reality-bril Oculus Rift.

Van links naar rechts: Oculus Rift, Google Glass en Microsoft HoloLens


Over Masc Event Support

Nieuwe technologie is een hot topic. Er is dan ook veel vraag naar demonstraties van nieuwe technieken op evenementen en beurzen. Met onze dienst Event Support geven wij organisaties de kans in de toekomst te kijken. We demonstreren nieuwe technieken als Google Glass en Oculus Rift en ontwikkelen toepassingen op maat.

Wil je graag meer informatie over de inzet van nieuwe technologie op events? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact met ons op